söndag 13 juni 2010

Snickarglädje!



Som jag tidigare nämnt skulle det byggas en hage till kaninerna. Henrik nöjde sig inte med en vanlig liten hage av kompostgaller. Han såg sin chans att få snickra och gjorde en hage som liknar en hundgård.



För att den skulle bli lite snyggare från grannens håll gjordes den i liggande läkt på enkelt radavstånd nertill och glesare efter halva. Grannarna är nöjda och så också kaninerna.



När kaninerna är borta är tanken att där ska stensättas och bli en grillhörna med sittbänk. Det kan vara bra att tänka på framtida funktioner för det du bygger något i din trädgård. Vi valde t.ex. att göra lekstugan något större än vanligt. Den fungerar som en friggebod på vinterhalvåret och kommer att ha den funktionen året om när barnen har slutat att använda den.



Det blev lite material över från kaningården. Av detta byggde Henrik sig en liten sitt bänk som också döljer vattenkannor och vattenspridare. Jag gillar verkligen saker som fyller flera funktioner.

torsdag 3 juni 2010

Syren- examensblomster

När trädgården sveps in i syrendoft lagom till skolavslutningen tänds förhoppningarna om en varm sommar. Syren visste jag att jag ville ha i min trädgård redan när vi köpte tomten. De ger färg åt försommaren när den blommar i underbart lila klasar.



Det finns flera hundra olika syrensorter som alla har sitt ursprung från den vanliga bondsyrenen. Oftast finns det bara fem-sex sorter i handeln. Syrenen kan förekomma som träd, buske eller som häck. Hur du vill ha din syren avgör valet av sort. Eftersom vissa sorter kan bli upp till mer än 5 meter höga, bör man fundera noga på var man planterar den. Ett bra alternativ till den mindre trädgården är dvärgsyrenen. Den blir knappt en meter hög och blommar i början av juni. De olika sorterna av syren har olika härdighet och blommor i vitt, blålila, rosarött och lilaröd färg.

Syren har varit och är fortfarande en populär trådgårdsväxt pågrund av att den är oerhört lätt att sköta och dess underbara blommor. Den har inga direkta krav på jorden och trivs i sol till halvskugga.

Äntligen har soffgruppen flyttat ut och vi kan njuta av solnedgången. Terrassen löper från uterummet längs baksidan och runt knuten där den bildar en liten terrass att avnjuta morgon kaffet på.

Vi valde att bygga den i brunt tryckimpregnerat trallvirke med räfflor. Längst ut som en ram runt terrassen har vi vänt brädans släta sida upp och fällt ner små lysdioder som markerar terrassens slut.(Bra att ha när det vankas festligheter)