tisdag 25 maj 2010

Rabarberpaj


Nu är det dags att börja skörda rabarberna. Man bör bryta av de knoppande blomstänglarna för att själkarna inte ska bli för grova och träiga. Börja skörda nu och du kommer att få nya späda själkar hela sommaren. Rabarber är en flerårig växt som är lättodlad och klarar alla växtzoner. Lättast förökar man den genom att dela plantan. Första året bör man inte ta någon skörd. Andra året kan man ta lite smått, för att tredje året kunna ta full skörd då plantan har vuxit till sig. Rabarber vill ha näringsrikjord. Fick flytta mina från en rabatt med en dominerande trollhassel till baksidan av komposten. Här får den mycket sol samtidigt som jorden hålls fuktig. Den får vindskydd av komposten.

Ett otroligt gott och snabbt recept på rabarbersmulpaj följer nedan. Hoppas att det ska smaka!

175g smör
ca.500g rabarber
1 1/2 dl strösocker
4 dl mjöl
1/2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker

Skär rabarberna i bitar och lägg i en smord form (ca 24 cm i diameter). Blanda övriga ingredienser till en smulig massa i en skål. Det gör inget om det blir löst mjöl och lite smör klumpar. Strö över formen. Baka i ugnen i ca 25 min på 225 grader. Servera med vaniljvisp eller vaniljglass.

fredag 21 maj 2010

Nu grönskar det

"Nu grönskar det i dalens famn..." Buskar och träd är äntligen gröna. Några dagars värme gjorde gott! Perennerna har börjat blomma.

Fukia har vuxit till sig på bara några få dagar.



Fukian är en favoritperenn. Den finns i olika sorter som trivs i halvskugga till djup skugga. När man väljer fukia bör man främst titta på bladen. En fukia med vitkantade blad kan vara fint i en mörkare del av trädgården. De lyser upp. De varierar i storlek men vanligast är att de blir mellan 30-60 cm höga. Daggfuktia är bland de största. Fukian får ljusblå nästan lila eller vita klockformade blommor från juni till augusti. För varje år blir plantan kraftigare och kraftigare. Plantan går utmärkt att dela och plantera om. Den är mycket tålig.

måndag 17 maj 2010

Vad händer hos grannen? - del 1

Hos Kaj och Jessica pågår tillbygge. Efter tillökning i familjen behövs mer utrymme. En liten klädkammare och en del av garaget ska bli ett nytt rum. Först måste dock trädgrårdsredskap, cyklar och ved få en ny plats.



Kaj och Jessica har valt att bygga en friggebod. Boden kommer att placeras vid uppfarten på framsidan och kommer vara väl synlig från gatan och en cykelbana. För att få ett enhetligt intryck kommer boden följa husets utseende med vit puts. Det kostar lite mer och de måste anlita en putsare.I detta fall kommer det att vinna i längden. Jag kommer följa det fortsatta arbetet med boden och rummet på bloggen.



Det som har hänt hittills är att en platta på ca 13 kvadratmeter har gjutits och el är framdragen. Innan det var dags att gjuta gjordes ett grundligt förarbete. Matjord grävdes bort och ett lager av flis lades dit. Det ska bli spännande att se nästa moment.





Just nu blommar körsbärsträdet underbart vid uppfarten. Snart är tyvärr de svagt rosa blommorna bortblåsta. Prydnadskörsbär har man för de vackra blommornas skull men också för de tunna fina bladen som på vissa sorter färgas röda på hösten.

söndag 16 maj 2010

Gräs - vinterns prakt

Har du prydnadsgräs i din trädgård och inte klippt ner fjolårets vippor? Nu är det hög tid att göra det! Klipp ner till ca 10-15cm sticker upp. Ljuset kommer ner i plantan och nytt gräs får liv. Det ser lite tomt och tråkigt ut men snart spirar nytt friskt gräs.
Gräs ska inte skäras ner på hösten, då ruttnar de lätt.

Gräs finns i många sorter. det kan vara högt eller lågt, kompakt eller sirligt. Gräs passar till allt som är lite strikt och stelt. Det mjukar upp. Nedan är det planterat i en stor blomlåda där det har övervintrat. En lavendel har fått göra gräset sällskap och kommer att ge planteringen färg när de blålila knopparna blommmar.




Gräs är lätta att ha sköta. De får varken svamp eller ohyra. Jorden ska vara mullrik och lätt. Håll gärna jorden fuktig.

Gräs är vackert året om. Först kommer de friska gröna stråna som sticker upp till sen sommarens och höstens vippor kommer. Under vintern är det i stort sett det enda som ger liv åt trädgården. De lägger sig inte platt när det blåser utan vajar graciöst i vinden. Finns det något vackrare än rimfrost täckta vippor en kall vinterdag?

Vad händer i trädgården?




Det har blivit en sen start i trädgården i år. Varje vår händer det nya saker i vår trädgård. Växter flyttas, slängs och nya planteras. En trädgård är aldrig färdig. Växter blir för stora, dör eller trivs inte på den plats de ursprungligen fick. Det är som ett rum utomhus som ständigt möbleras om och byggs till.

Tillbyggnad brukar min man stå för. Förra årets projekt var en trätrall utanför uterummet och vardagsrummet. Det blev ett lyckat resultat med plats för en härlig soffgrupp och stora blomlådor. Bilder på denna kommer jag att lägga ut vid ett senare tillfälle, när det är bättre väder. Vårens projekt var att bygga en hage till kaninerna. Nu kan vi inte bygga en vanlig, alldeles ordinär kaninhage... Min man älskar att snickra och tänka ut annorlunda, snygga lösningar. Det verkar bli en kaningård med snyggt staket åt grannens trädgård. Regnet har dock gjort att den är något försenad.Det ska bli spännande att se det färdiga resultatet.

Själv tog jag en tur till handelsträdgården i går. En vissen lagerhägg på stam och en buxbom fick ge plats åt en trädgårdshortensia.

Hortensior hör till de gammaldags trädgårdsväxterna. De ser ömtåliga ut men är förvånansvärt härdiga. De finns i olika sorter som blommar med sina mjuka blad och lysande blå, vita eller rosaröda blombollar. Jorden ska vara något sur, kraftig och mullrik. Hortensior vill ha fuktighetshållande jord. De kan växa i sol eller i lätt skugga.

Jag planterade min trädgårdhortensia mot lekstugan i nordostlig riktning. Här får den sol hela förmiddagen och skugga under den varma eftermiddagen. Valde att lägga lite vit dekorsten runt plantan för att hålla kavr fukten bättre och för att det blir en fin kontrast till de spädgröna bladen. Min planta har rosa blommor men kan ändra till en mer violett färg. Färgen på trädgårdshortensiorna varierar med jordens surhetsgrad. Är jorden kemiskt mycket sur går blommorna åt blått, annars går de mot rosa. Busken blir en drygt meter hög, vilket passar under fönstret på lekstugan.

lördag 15 maj 2010

Färska blommor




Färska blommor kan få ett annars tråkigt bord att se snyggt ut. Ditt badrum kan kännas rent och fräscht med hjälp av en liten blomma på handfatet. Släng inte bort din halvt vissna bukett! Klipp av de fräschaste blommorna och lägg dem i en liten skål med vatten. Blommorna får nytt liv och du kan njuta av dem ytterligare några dagar. Några blommor som verkligen känns gamla är påskliljorna som pga. den kalla långa vintern hade en sen blommning. Trots att det känns längesen som det var Påsk kunde jag inte motstå en nyplockad bukett som Noel (min son) kom in med.