
Nu är det dags att börja skörda rabarberna. Man bör bryta av de knoppande blomstänglarna för att själkarna inte ska bli för grova och träiga. Börja skörda nu och du kommer att få nya späda själkar hela sommaren. Rabarber är en flerårig växt som är lättodlad och klarar alla växtzoner. Lättast förökar man den genom att dela plantan. Första året bör man inte ta någon skörd. Andra året kan man ta lite smått, för att tredje året kunna ta full skörd då plantan har vuxit till sig. Rabarber vill ha näringsrikjord. Fick flytta mina från en rabatt med en dominerande trollhassel till baksidan av komposten. Här får den mycket sol samtidigt som jorden hålls fuktig. Den får vindskydd av komposten.
Ett otroligt gott och snabbt recept på rabarbersmulpaj följer nedan. Hoppas att det ska smaka!
175g smör
ca.500g rabarber
1 1/2 dl strösocker
4 dl mjöl
1/2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
Skär rabarberna i bitar och lägg i en smord form (ca 24 cm i diameter). Blanda övriga ingredienser till en smulig massa i en skål. Det gör inget om det blir löst mjöl och lite smör klumpar. Strö över formen. Baka i ugnen i ca 25 min på 225 grader. Servera med vaniljvisp eller vaniljglass.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar